2009 m. gruodžio 20 d., sekmadienis

Kalėdiniai meduoliai | Christmas honey cookies

Kalėdinė nuotaika, kvepianti meduoliais, jau sklando ore. Kaip ir prieš kiekvienas Kalėdas, mano namuose buvo atidaryta kalėdinių meduolių kepimo manufaktūra. Grojant kalėdinei muzikai, ryšėdama prijuostę su raudonnosio elniuko Rudolfo atvaizdu, pasiraitojusi rankoves minkiau, kočiojau tešlą, kepiau ir dekoravau meduolius – fantastiškai smagus procesas :) O ir rezultatas džiuginantis :)

Šie meduoliai iškeliavo į Kalėdinę labdaros mugę.
Ryt laukia dar viena meduoliais kvepianti diena – bus kepamas naujas meduolių reisas – artimiesiems :)

Kalėdinių meduolių receptas

Tešlai reikės:
  • 500 g miltų;
  • 100 g cukraus;
  • 100 g medaus;
  • 100 g saldžios grietinėlės sviesto;
  • 2 kiaušinių;
  • 1 v.š. malto cinamono;
  • 3 v.š. vanilinio cukraus;
  • 1 a.š. imbiero miltelių;
  • 1 a.š. maltų gvazdikėlių;
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių.
Glajui reikės:
  • 1 kiaušinio baltymo;
  • citrinos sulčių;
  • 200-300 g cukraus pudros.
Procesas:
  • Puode išlydome sviestą ir medų.
  • Dubenyje ištriname kiaušinius su cukrumi.
  • Į pravėsusį sviesto ir medaus mišinį pilame kiaušinių ir cukraus masę, išmaišome.
  • Dedame puodą ant garų (kitaip tariant, dedame ant puodo su verdančiu vandeniu).
  • Beriame prieskonius: cinamoną, imbiero mitelius, gvazdikėlius ir vanilinį cukrų.
  • Maišydami kaitiname mišinį ant garų apie 15 min.
  • Pravėsusią masę supilame į dubenį.
  • Pilame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais.
  • Minkome tešlą. Uždengę plėvele paliekame tešlą atvėsti (tam žiemą itin tinka balkono patalpa :).
  • Kočiojame maždaug 3-5 mm storumo lakštus, spaudžiame norimų formų sausainėlius.
  • Dedame į skardą ir kepame apie 15 min 200 laipsnių karštumo orkaitėje.
  • Dekoruojame plakto baltymo, citrinos sulčių ir cukraus pudros mišiniu. Konditerinį švirkštą galima pasidaryti iš kepimo popieriaus, susukant jį į kūgį.
Garantuojamas užburiantis meduolių kvapas ir skonis :) Jaukių, kvapnių, šiltų švenčių :)

Christmas honey cookies

Christmas cheer, redolent of honey cookies, lingers on the air. As every year I opened honey cookies manufactory in my house. I’ve been listening to Christmas songs and cooking, decorating honey cookies – this process is very fun! And the result is good – cookies are very tasty :)

Ingredients:
  • 3 cups flour;
  • 100 grams (3,5 oz) sugar;
  • 100 grams (3,5 oz) honey;
  • 100 grams (3,5 oz) butter;
  • 2 eggs;
  • 1 stricken tablespoons of cinnamon;
  • 3 stricken tablespoons of vanilla sugar;
  • 1 stricken teaspoon of ginger powder;
  • 1 stricken teaspoon of grinded cloves;
  • 1,5 stricken teaspoons of baking-powder.
Glaze:
  • 1 white egg;
  • 200-300 grams (7-10,5 oz) sugar powder;
  • a little bit of lemon juice.
Directions:
  • Dissolve butter and honey in a saucepan. Remove from heat and set aside to cool.
  • Mix eggs&sugar and combine it with dissolved honey&butter in the bowl.
  • Heat this mixture on steam (in one saucepan boil the water and put on this item another saucepan with mixture of eggs, sugar, honey and butter).
  • Add cinnamon, ginger powder, vanilla sugar and grinded cloves and cream it.
  • Take it and pour into the bowl. Let it cool.
  • Mix it with flour and backing-powder and knead a pastry. Cool it.
  • Roll the pastry and form cookies using cookie cutters.
  • Bake at 200o C (392 F) for 15 minutes or until golden brown.
  • Prepare glaze (combine one egg white, sugar powder and a little bit of lemon juice) and paint on backed cookies.
Magical taste and flavour are guaranteed. Merry Christmas! :)

20 komentarų:

Loreta rašė...

Dieve - tiesiog žadą atėmė! Kaaaaaip gaila, kad negalėjau mugėje dalyvauti...

Ginte rašė...

Loreta, aš tas snaiges mačiau gyyvai!! ne-rea-lios!!

Jurga rašė...

Kaip gražuuu! Ir kaip šitaip lygiai tą glajų uždėt? Man niekad nė iš tolo neišeina, visada toks tiap-liap būna... :D

Ieva rašė...

Loreta, smagu girdėt, kad manieji meduoliai sugebėjo Tau net žadą atimti :) Išties gaila, kad negalėjai dalyvauti mugėj. Tave mums priminė tos mielos Tavo siūtos širdelės :) O mugių dar bus! Ar ne, Ginte? :) P.s. Ačiū už tokį jaukų ir šiltą šeštadienį.
Jurga, meduolius dekoruoju savadarbiu konditeriniu švirkštu – jį pasidarau į kūgį susukdama sviestinį popierių ir suklijuodama jį lipnia juosta. Pamėginki – veiksminga :)

Egle rašė...

Oi, kokie gražuoliai :) Jau apžvelgiau Gintes apžvalgoj apie mugę. Minkštučiai?

Ieva rašė...

Egle, minštumas priklausys nuo to, kiek ilgai juos kepsi. Neperkepk, užteks sulaukti, kol švelniai rustelės. Kai kuriose orkaitėse jau po 9-10 min juos reikia traukti lauk. Antra priemonė, kurios galima imtis norint, kad meduoliai būtų minkštesni,– vos jiems iškepus, dar karštus sudėti į sandarų indą. Na, o jei į Tavo klausimą reikėtų atsakyti trumpai – pagal šį receptą keptus meduolius priskirčiau minkštesniųjų kategorijai :)

Aiste rašė...

Sie grazuoliai puosia mano kaledu eglute!:) Nuo ju visas kambarys kvepia meduoliais. Teko ir ragauti - labai skanus. Aciu,Ievut!

Ieva rašė...

Džiaugiuos, kad patiko, Aiste :) Su šventėm!

coloring in my life rašė...

beautiful cookies!

Ieva rašė...

Thank you!

♥ Nia rašė...

Pretty cookies... can I eat one? :) lol!
They sure look tasty! :D

Giedrė rašė...

Mm... Laaaabai skanu ir gražu ;)) Tik norėčiau pasiteirauti, ką daryti, kad sausainėliai būtų rusvesni, o glajus baltesnis?

Ieva rašė...

Giedre, jei nori, kad meduoliai būtų rudesni, gali: 1) baltą cukrų keisti ruduoju (jo reikėtų apie 130 g, nes rudasis cukrus ne toks saldus kaip baltasis); 2) meduolius kepti ilgiau arba aukštesnėje temperatūroje; 3) į tešlą įdėti daugiau cinamono ir gvazdikėlių.
O glajus išeina baltut baltutėlis (gal nuotraukos klaidina) :) Gali mėginti dekoruoti meduolius baltuoju šokoladu, bet kažin ar jis baltesnis nei cukraus pudros glajus. Jei bandysi, pasidalink įspūdžiais :)
Jaukių švenčių!

Giedrė rašė...

Aš jau bandžiau, dėl to ir klausiu, nes man glajus gavosi tik balsvas ;))

Ieva rašė...

Giedre, glajų balina šviežios citrinų sultys. Vienam baltymui reikėtų apie poros valg. šaukštų sulčių. Ir labai svarbu, kad glajus nebūtų per skystas - dėl skirtingo baltymo dydžio ir sulčių kiekio gali tekti įdėti daugiau cukraus pudros.

aura rašė...

patys nuostabiausi meduoliai, išbandem šįvakar kartu su mažąja (jai ypač patiko dekoravimo procesas)po savaitės imsimės masinės gamybos - mažoji prekiautoja ruošis mokykloje vyksianciai kaziuko mugei

Ieva rašė...

Aura, ačiū už toookį įvertinimą! Džiugu girdėt :) Kaip tik kepu pagal šį receptą meduolines širdutes ♥ vasario 14 dienai :)

Spellbound rašė...

Nuostabus receptukas:)Sivakara kepiau. Tik kaip visada patiuningavau pagal save. Skonis nuostabus gavosi. Aromatis tikrai stebuklingas <3 Ir dekui, kad paaiskinai, ka daryt, kad meduoliai but minksti. Man visada arba trapus arba kieti gainasi. Dabar zinosiu <3 Dekuju uz receptuka :D

dina rašė...

meduoliai atrodo nuostabiai!!! noreciau pabandyti iskepti,bet turiu viena klausimeli?lietuviskame recepte rasot sladzios grietineles sviesto,o angliskame tiesiog sviesto.tai man kaip neismanelei paaiskinkit,kas tas saldzios grietineles sviestas:) aciu

hardpliers rašė...

Bandziau recepta siandien vakare, tai labai skanus gavosi, bet gal per kieti. Labai skaniai atrode ir kvepejo!

Rašyti komentarą